Як вибрати креветки

4-1-2021

Креветки-ніжний морський делікатес з пікантним смаком, який служить інгредієнтом для безлічі страв. У торгових точках вони зазвичай реалізуються в замороженому вигляді, чим ускладнюють вибір недосвідченого споживача. Даний матеріал розповість, як правильно вибрати заморожені креветки і чим такий хороший делікатес. Хочемо порекомендувати вибрати найкращі креветки на сайті Kbimpex по найкращим цінам та високої якості .

Про продукцію

Креветки не тільки смачні, але і корисні. У ракоподібних міститься кальцій; ще в них найвища концентрація йоду серед морепродуктів, так корисного для щитовидної залози. У креветках є жир, але корисний — омега-3. Тому продукт вважається низькокалорійним і застосовується в готуванні дієтичних страв. Креветки багаті на білок. Правда, засвоюється він складніше рибного, зате швидше приносить відчуття ситості.

Сьогодні відомо близько 2000 видів креветок, які ділять на дві великі категорії:

  • холоднокровні.
  • теплокровні.

Перші виловлюються в північному льодовитому океані, тобто поставляються зі скандинавських країн, прибалтики, канади і, звичайно, росії. Креветки мініатюрні, але мають виражений смак. Крім омега-3, в них міститься жир омега-6, а також цинк і таурин. Довжина креветок не перевищує 10-12 см.

1 теплокровні ракоподібні добувають в морях індонезії, китаю, в’єтнаму, таїланду. У довжину вони виростають до 20-30 см.у цю категорію входять королівські, тигрові креветки, лангустино. Зрозуміло, вони дорожче холоднокровних побратимів, оскільки постачальники сильно витрачаються на доставку.

На відміну від поставляються з країн сходу креветок, на європейську продукцію поширюються суворі нормативи якості. Тому при виборі заморожених креветок перевагу варто віддати саме дрібним, холоднокровним представникам.

Реалізована продукція ділиться ще на кілька категорій:

  • дикі / вирощені (дикі виловлюються в океані; вони натуральніше);
  • заморожені / варено-заморожені (перші мають зеленуватий або коричневий колір, другі-світло-рожевий);
  • в панцирі/очищені (другі простіше готувати, перші містять більше корисних речовин);
  • з хвостиком / без нього;
  • в паніровці / в клярі (напівфабрикати, не рекомендовані до покупки).

Покупець не обмежений у виборі креветок. Однак потрібно відрізняти хорошу продукцію від неякісної.

Як правильно вибрати заморожені креветки

При наявності на панцирі жовтих, сірих, чорних плям/точок креветки краще відкласти в сторону — продукт неправильно зберігався і вже зіпсований. Занадто яскравий рожевий або червоний колір теж підозрілий — можливо, делікатес підфарбовувався. Колір голови креветки повинен збігатися з кольором тулуба, але є пара винятків.

Хвіст креветки повинен підгинатися до тулуба. Це ще один показник правильної підготовки до зберігання.

Якщо креветки продаються в упаковці, вона повинна бути герметичною, цілою. Всередині відсутній лід. На етикетці є мінімальні відомості про виробника (найменування, адреса).

Кілька корисних порад:

  • хороша продукція містить на упаковці маркування на зразок 100/120 (позначає число креветок в кілограмі; від 100 до 120 штук);
  • ракоподібні не повинні бути злиплими;
  • коричнева голова креветки-показник великої кількості ікри.

Інформація про креветки, які точно брати не варто:

  • сухий панцир і жовті розводи на тулубі-ознака процесу гниття;
  • не плутати коричневу голову з чорною-остання вказує на наявність захворювань у креветки;
  • прямий хвіст-ознака того, що креветка заморожувалася мертвою і, ймовірно, підгнилою;
  • якщо в упаковці нафасовані креветки різних розмірів, їх брати не можна – так дорогі сорти продукції розбавляються дешевими;
  • насторожено поставитися до упаковок червоного кольору — вони маскують справжній відтінок креветки.

Між свіжомороженими і варено-морозивом перевагу віддати першим. У них збережено більше корисних речовин, а розморожування відбувається поетапно, шляхом переміщення креветок з морозилки в холодильник.

1. Для приготування салатів та інших страв краще брати очищені креветки. Для вживання в чистому вигляді-з панциром. Вони смачніше і соковитіше.

Якщо необхідні насичені, поживні делікатеси, потрібно купувати неочищені морепродукти. Панцир надійно захищає їх від втрати поживних речовин в процесі заморозки і розморожування. До того ж, панцир часто знімається з використанням хімічних складів, що потрапляють на корпус креветки.

Коротко це все, що потрібно знати про вибір креветок для столу. Уважно вивчайте упаковку, оглядайте продукцію і з обережністю ставитеся до занадто низькими цінами на настільки розкішний морепродукт.